parametr m
ss: dla jakich wartości parametru m różne rozwiązania parametru x1, x2 równania x2−x+2+3=0
spełniają warunek (x1 +x2)3 − (x1 3 +x2 3)=m2+4m−6
z delty wyszło mi m(−niesk.;−11/8>
a z wzorów vietea m1=−5−√22 lub m2=−5+√22
według mnie poprawne jest m1 ale w odpowiedziach jest że m=−3, wie ktoś co jest nie tak?
28 wrz 21:14
BAI PING TING: A rownanie jest jakie ?
bo to jest takie
x2+x+5=0
28 wrz 21:23
BAI PING TING: x13+x23= (x1+x2)[(x1+x2)2−3x1*x2]
28 wrz 21:26
Eta:
x13+x23 =(x1+x2)3−3x1*x2*(x1+x2)
28 wrz 21:30
Eta:
Równanie jest takie: ( przepisać z e zbioru nie umiesz?
x2−x+2m+3=0
Parametr "m" spełnia układ warunków:
1/ Δ>0 ⇒ m< −11/8
===================
i 2/ (x1+x2)3−[(x1+x2)3−3x1*x2(x1+x2]= 3x1*x2(x1+x2)
to mamy:
3(2m+3)*1=m2+4m−6
m2−2m−15=0
( m−5)(m+3)=0
m= 5 v m= −3 i m<−11/8
====================
Odp: m= −3
==========
28 wrz 21:50
xyz: @Eta
chyba za bardzo sie starasz dla kogos kto tego nie doceni ;x
28 wrz 22:29
Eta:
28 wrz 22:44
Jerzy:
Najlepszy w tym wątku jest „żółtoskóry”
28 wrz 22:53
Eta:
28 wrz 23:42