matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż,że
Bartek:
1−cos
2
3π
5
π
=tg
2
(cos
3π
5
−1)
2
5
28 wrz 20:58
Eta:
oznaczam 3π/5 =a ( dla łatwości zapisów
(1−cosa)(1+cosa)
1+cosa
L=
=
=
(1−cosa)
2
1−cosa
a
2cos
2
2
a
=
=ctg
2
a
2sin
2
2
2
3π
π
π
π
L= ctg
2
= ctg
2
(
−
) = tg
2
10
2
5
5
korzystałam z tożsamości :
α
α
π
1+cosα=2cos
2
i 1−cosα=2sin
2
i ctg(
−α)= tgα
2
2
2
28 wrz 21:28
Bartek:
Serdecznie dziękuje
28 wrz 21:41
Eta:
Na zdrowie ....
28 wrz 21:51