Naszkicuj wykres funkcji f(x)=√x-1
mops: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=√x−1, a następnie na jego podstawie, sporządź wykres funkcji
g(x) = 4−f(|−x+1|). Podaj wzór funkcji g.
Proszę o pomoc
28 wrz 20:30
xyz:
g(x) = 4− √|−x+1|−1 = − √|−x+1| + 3
28 wrz 20:32
xyz:
f(x) = √x − 1
narysuj funkcje √x i przesun ja w dol o jedna jednostke
jak narysowac √x ?
podstawiaj kolejne iksy (0,1,2,4,9...)
28 wrz 20:34
BAI PING TING: tylko nie zapomnij ze dla f(x)= √x Df x≥0
28 wrz 20:36
mops: Zapomniałam dopisać, że głównie chodzi o funkcję g, zadanie jest przy temacie przekształceń,
jakich przekształceń powinnam użyć?
Wiem, że moje pytania mogą być głupie, ale pierwszy raz spotykam się z tego typu zadaniem
28 wrz 20:42
xyz: *tam sie walnalem
g(x) = 4 − ( √|−x+1| − 1) czyli −√|x+1| + 5
28 wrz 21:39
ite:
cel → g(x) = 4−f(|−x+1|) = −√|−x+1|+5
start → h(x)=√x
przesunięcie Tv=[1,0]
otrzymujesz j(x)=√x−1
symetria SOY
otrzymujesz k(x)=√−(x−1)=√−x+1
nałożenie wartości bezwzględnej
otrzymujesz l(x)=√|−x+1|
symetria SOX
otrzymujesz m(x)=−√|−x+1|
przesunięcie Tv=[0,5]
otrzymujesz g(x)=−√|−x+1|+5
28 wrz 22:08
mops: Bardzo dziękuję za odpowiedzi : )
29 wrz 00:14