Oblicz
Nieumiemwmatme: (15)log50,25+1
Nie wiem jak obliczyć ten logarytm w potędze
28 wrz 20:09
ite:
| 1 | |
| =5 −1, korzystasz ze wzorów 218 |
| 5 | |
| | 1 | |
( |
| )log50,25+1=5−1*(log50,25+1)=5−log5(0,25)−1=5log5(0,25)−1−1 |
| | 5 | |
nie jest jasne, to pytaj
28 wrz 20:20
Nieumiemwmatme: Nie wpadłam na to, żeby podnieść 15 do −1 potęgi, dzięki, chociaz nadal nie wie wiem jak
to wyliczyć
5log5(0,25)−1−1
No bo to równa się chyba 5log5(4)−1 i co dalej
28 wrz 20:36
xyz:
wykorzystaj wzor
alogab = b
28 wrz 20:37
xyz:
a zanim wykorzystasz wzor to przeksztalc do postaci :
5log54−1 = 5log54 * 5−1
28 wrz 20:39
Nieumiemwmatme: Dzięki
28 wrz 20:48