Porownaj liczby
BAI PING TING: Wiadomo ze
a=1*2838....*1990
i b= 1000o1000
Porownaj liczby a i b
Tu sie poddaje
28 wrz 19:07
BAI PING TING: a= 1*2*3*......*1990
28 wrz 19:07
Mila:
a=1*2*3*......*1990
b=10001000 taka treść?
28 wrz 19:11
BAI PING TING: Dobry wieczor
Milu 
b=10000
1000
Odpowiedz a=b
28 wrz 19:13
ABC:
jakim cudem a=b ? rozkład na czynniki pierwsze się nie zgadza
28 wrz 19:14
Mila:
a>b
28 wrz 19:19
28 wrz 19:33
ABC:
czego nie rozumiesz , na przykład w tym nawiasie (10*11*12*...*99) każdy czynnik nie mniejszy
niż 10 , więc iloczyn nie mniejszy niż 10ilosc czynników czyli 1090 inne nawiasy
podobnie
28 wrz 19:42
Jack:
1*2*3*4*5*...*97*98*99 > 10*10*10*10*...*10*10 = 1090
(iloczyn liczb od 1 do 100 jest wiekszy od 1090
wynika to z faktu, ze sam iloczyn 10*11*12*...*99 ma w sobie za kazdym razem liczbe wieksza
od 10) − no oprocz samej dziesiatki
potem iloczyn
100 * 101 * ... * 998 * 999 > 100900
(znowu, po lewej stronie nierownosci mamy iloczyn 900 liczb, gdzie kazda jest wieksza od 100
− procz samej setki)
i na koniec
1000 * 1001 * ... * 1990 > 1000991
(po lewej iloczyn 991 liczb kazda wieksza od 1000 oprocz pierwszego elementu rownego 1000)
wiec ten caly iloczyn
1*2*3*...*1990 musi byc > od 1090*100900*1000991
i to bym powiedzial dosyc ostro wiekszy
gdyby liczby potrafily mowic... moglyby sie obrazic, ze porownuje sie
10*11*12*...*99 z liczba 1090
: D
28 wrz 19:48
BAI PING TING: Poczulem sie

w tym zadaniu
28 wrz 19:48
BAI PING TING: Witaj
Jack 
jak leci ?
28 wrz 19:51
Jack: Hej,
a jakoś idzie, w tym semestrze będzie inżynierka
28 wrz 19:52
BAI PING TING: I tak trzymaj
28 wrz 19:52
Jack: a Ty jak się masz Krzysiu?
28 wrz 19:57
BAI PING TING: ja na razie odpoczywam .Moze w listopadzie wroce do pracy jak sie uda .Teraz musze byc przy
ojcu (mial operacje na biodro i miednice )
Niedlugo sie wyjasni jak bedzie z rehabilitacja u niego ,czy bede go musial wozic czy pojdzie
na oddzial .Staram sie jakos trzymac
28 wrz 20:04