Szesciany liczb
BAI PING TING: Roznica dwoch liczb calkowitych nieparzystych jest podzielna przez 5
Jak cyfre jednosci ma roznica szescianow tych liczb
Liczba jest podzielna przez 5 jesli ostsatnia cyfra jest 0 lub 5
Skoro tak to wychodzi na to ze aby roznica dwoch liczb calkowitych byla podzielna przez 5 to
cyfra jednosci musi byc 0
to jesli sobie teraz oznacze x= 2k+1 i y=2m+1 ik,m∊Z to
x−y= 2k+1−2m+1= 2k−2m= 2(k−m)
Jesli x−y podzielne przez 5 to takze x−y podzielne przez 10
x3−y3= (x−y)(x2+xy+y2)
skoro x−y podzielne przez 10 to takze x3−y3 jest podzielne przez 10 czyli ostania cyfra
roznicy szescianow tych liczb jest cyfra 0
28 wrz 18:46
BAI PING TING: Eta 
Jestes szczesliwa to pewnie nasi wygrali
28 wrz 18:49
ABC:
wygrali ale dopiero pierwszego seta...
28 wrz 18:51
BAI PING TING: Dobrze mysle z tym zadaniem ?
28 wrz 18:55
ABC:
napisałeś nieprawdziwe zdanie w 4 linijce od dołu
28 wrz 18:55
BAI PING TING: Jak mialem to napisac ?
28 wrz 18:57
BAI PING TING: No bo x−y jest podzielne przez 10 i z warunku zadania jest podzielne przez 5
28 wrz 18:58
ABC:
najprościej zauważyć że różnica dwóch nieparzystych jest parzysta czyli podzielna przez 2, i
masz w założeniu podzielna przez 5, czyli podzielna przez 10
to wtedy różnica sześcianów też podzielna przez 10 i ostatnia cyfra 0
28 wrz 18:59
BAI PING TING: Dziekuje
28 wrz 19:05
Mila:
Już wygrali drugiego seta! Górą Słowianie. Zobaczymy co będzie dalej.
28 wrz 19:12
Jack: 3:0
a więc brązowy medal

Szkoda, że nie złoty : D
28 wrz 19:34
BAI PING TING: A nasmiewaja sie z Turbosłowian .
28 wrz 19:36
Mila:
Słowianie górą
28 wrz 20:27
BAI PING TING: Tak
Milu
28 wrz 20:30