matematykaszkolna.pl
Oblicz pozostałe wierzchołki prostokąta Punfil: Witam! Zadanie jest bardziej ogólne, muszę stworzyć algorytm w Pythonie z tego, ale nie mam nawet myśli matematycznej, jak to rozwiązać. Mam podane: Lewy dolny wierzchołek prostokąta (współrzędne Xa, Ya) Prawy górny wierzchołek prostokąta (współrzędne Xc, Yc) W jaki sposób obliczyć pozostałe współrzędne pozostałych wierzchołków? Pozdrawiam
28 wrz 14:39
ABC: rysunek bez dodatkowych założeń nie ma jednoznacznego rozwiązania patrz rysunek (trochę niedokładny ale wiadomo o co chodzi) emotka
28 wrz 14:47
Jack: Punfil, a wiadomo, ze zawsze dostaniesz lewy dolny i prawy gorny na wejsciu? czy moze tresc zadania mowi o dowolnych przeciwleglych wierzcholkach w dowolnej kolejnosci?
28 wrz 14:53
Punfil: Tak brzmi początek zadania dokładnie: w pliku prostokaty.txt jest 100 000 wierszy. każdy składa się z 4 liczb całkowitych oddzielonych przecinkami. dwie pierwsze liczby oznaczają współrzędne lewego dolnego, a dwie kolejne prawego górnego wierzchołka prostokąta: 1. ile wynosi największe pole prostokąta? 2. podaj współrzędne prostokąta najbardziej zbliżonego do kwadratu 3. podaj współrzędne prostokąta, na którym można opisać okrąg o największym promieniu. Wnioskuję z tego, że potrzebuję długości boków, stąd było moje pytanie, wydaje mi się, że trzeba mieć te współrzędne, żeby obliczyć boki?
28 wrz 14:56
xyz: rysuneknajwieksze pole prostokata uzyskasz gdy to bedzie kwadrat wiec sprobuj zrobic z tego kwadrat znajdz wspolczynnik kier. prostej AC potem symetralna do AC(prosta prostopadla przechodzaca przez srodek) i na tej prostej beda lezec 2 pozostale wierzcholki w ktorych miejscach? Ano w takich, zeby trojkat ABC byl prostokatny tzn. prosta AB byla prostopadla do BC chyba tak bym to zrobil
28 wrz 15:40
xyz: proponuje zaczac zadanie w ten sposob nazwaPliku = 'daneWejsciowe.txt' with open(nazwaPliku) as f: for wiersz in f: #dla jednego wiersza pliku Xa,Ya,Xc,Yc = [int(n) for n in wiersz.split(',')] #twoje obliczenia... w tym momencie w zmiennych Xa,Ya,Xc,Yc masz wartosci typu calkowitego
28 wrz 15:52
Punfil: Tak, to jak najbardziej, ja wsadzę jeszcze r.strip żeby entery cięło Dzięki, to chociaż coś do przodu
28 wrz 16:05