parametr m
x: Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków równania x2 − mx +m2 −3m −2=0
jaka jest najmniejsza?
28 wrz 14:23
ZeWu Jun: Δ>0
x12+x22= (x1+x2)2−2x1*x2
zastosuj wzory Vieta i szukaj minimum
28 wrz 14:25
x: | | 6−2√15 | |
z wzorów Viete'a wychodzi mi m=3−√3 lub m=3+√3 a z delty m należy do < |
| ; |
| | 3 | |
| 6+2√15 | |
| >. Co teraz się robi? W odpowiedziach jest m=1 |
| 3 | |
28 wrz 14:54
x: a i czemu delta jest wieksza od zera a nie wieksza lub równa?
28 wrz 14:55
Eta:
Przepisz poprawnie treść zadania !
suma kwadratów.... jest
największa
odp: m=3
x
12+x
22=(x
1+x
2)
2−2x
1*x
2
to f(m)= m
2−2(m
2−3m−2)
f(m)= −m
2+6m+4 −−− osiąga
maksimum !
dla odciętej wierzchołka paraboli
28 wrz 15:58
Eta:
Przepisałeś dyspozycję z zad.
2,268
zaś równanie z zad.
2.269
a odp: z zad.
2,268
Pomieszanie z poplątaniem
28 wrz 16:07
x: okej, dziękuję
28 wrz 16:34
Eta:
28 wrz 16:38
ABC:
Eta ty znasz na pamięć wszystkie zbiory zadań wydane w Polsce?
28 wrz 16:40
Eta:
Prawie...
28 wrz 16:41
PW: Ze wskazaniem, że połowę sama napisała
28 wrz 18:07
ABC:
podoba mi się jej styl "dyspozycja" dziś już tak się nie mówi
28 wrz 18:09
Eta:
Co mnie tak obmawiacie ?

Oglądajcie mecz
28 wrz 18:19
Eta:
28 wrz 18:22
Eta:
28 wrz 18:30
ABC:
a jednak wygrali
28 wrz 19:49
Eta:
28 wrz 19:55