Rozwiąż równania. Pamiętaj o określeniu dziedziny równania.
Asia: pomocy, nie umiem wyliczyć dziedziny..
a) log13(x2−1)=−1
b) log12(x2+1)=−1
28 wrz 11:49
ZeWu Jun: a) x2−1>0 to rozwiaz
b) x2+1>0 df= ℛ
28 wrz 11:53
Asia: w tym podpunkcie a, to umiem dojść do tego momentu:
x2−1>0
x2>1
i nie wiem co dalej.. co z tym x2 zrobić..
czy mam zrobić:
x>√1 ?
28 wrz 11:58
ZeWu Jun:

x
2−1>0 ⇒(x−1)(x+1)>0
miejsca zerow x=1 , x=−1
(x−1)(x+1)>0 dla x∊(−
∞,−1)U(1,
∞)
28 wrz 12:03
Asia: dziękuję
28 wrz 12:10
ZeWu Jun: Dalej rozwiazujesz z definicji logarytmu
log
ab=c ⇒a
c=b
czyli
3
1= x
2−1
x
2−1=3
x
2=4 to x=−2 lub x=2
Oba rozwiazania naleza do dziedziny
rozwiaz tak samo b)
28 wrz 12:11
Eta:

Ładniej wygląda taki rysunek ?
28 wrz 12:15