kwadraty liczb naturalnych
ZeWu Jun: Znajdz taka liczbe naturalna n aby liczby n+1 i n−110 byly kwadratami liczb naturalnych
Onacze sobie
x2= n+1
y2= n−110
============ odejmuje to stronami
x2−y2= 111
(x−y)(x+y)= 111
skoro nma byc naturalne to wedlug mnie musi byc
a) x−y=1 i x+y=111
b) x−y=3 i x+y=37
a) x=1+y 2y=110 ⇒y=55 to x=56
b) x=3+y 4y=34 y∉N
n+1=562
n=3135
n−110= 552
n=3135
ta liczba bedzie n=3135
28 wrz 09:41
ZeWu Jun: Teraz spojrzalem do odpowiedzi i dostalem inne rozwiazania niz tam
x2−y2=111
w liczbach naturalnych
a) x=56 y=53(tu chyba bedzie u nich blad ) powinno byc 55
b) x=20 y=17 ?
28 wrz 09:51
an: 2y=34 a nie jak napisałeś 4y=34
28 wrz 11:14
ZeWu Jun: No tak Taki błąd
28 wrz 11:19