funkcja określona wzorem f(x)
nota: funkcja określona wzorem f(x)=−x2+bx jest rosnąca w przedziale (−∞;−5> oraz malejąca w
przedziale <−2;+∞).Jaka jest największa wartość funkcji f?
27 wrz 23:32
6latek: Popraw tresc zadania
28 wrz 00:48
6latek: ramiona w dol wiec w tym przedziale nie jest malejaca
28 wrz 00:52
nota: funkcja określona wzorem f(x)=−x2+bx jest rosnąca w przedziale (−∞;−2> oraz malejąca w
przedziale <−2;+∞).Jaka jest największa wartość funkcji f?
28 wrz 11:24
Jerzy:
−b/− 2 = −2 i oblicz
fmax = f(−2)
28 wrz 11:35
ZeWu Jun: czesc

Jerzy ale jak bedzie wygladal wykres tej funkcji dla tych przedzialow ?
ramiona masz w dol .
28 wrz 11:38
Jerzy:
Cześć

Poprawił się 11: 24
28 wrz 11:43
Jerzy:
Upss.... pomyłka oblicz f(−b/−2) oczywiście.
28 wrz 11:48
ZeWu Jun:

Dostajesz wzor funkcji y=−x
2−4x
czy ta funkcja maleje w przedziale <−2,
∞)?
28 wrz 11:49
Jerzy:
Tak, maleje.
I moje f(−2) było oczywiście poprawne.
28 wrz 11:51
ZeWu Jun: Skoro tak twierdzisz ze maleje
28 wrz 11:54
Jerzy:
Popatrz na Twój wykres, rośnie (−∞,−2) maleje w (−2,∞)
28 wrz 11:58
ZeWu Jun: Nie swiruj pawianie
28 wrz 12:05
Jerzy:
@
małolat , to do mnie ?
28 wrz 12:10