Podzielnosc liczb
6latek: Znajdz wszystkie liczby calkowite k dla ktorych liczba postaci k2+1 jest podzielna przez k+1
Nie wiem jak to ruszyc
27 wrz 21:33
ICSP: | k2 + 1 | | 2 | |
| = k − 1 + |
| |
| k + 1 | | k + 1 | |
Musi być więc k + 1 | 2, więc k ∊ {−3 , −2 , 0 , 1}
27 wrz 21:46
6latek: Sposob jak najbardziej zrozumialy
Dziekuje Ci
ICSP
27 wrz 21:49
6latek: Zobaczylem do podpowiedzi do zadania i pisze autor tak
Sformuowany problem w zadaniu jest rownowazny rozwiazaniu w liczbach calkowitych rownania
k2+1=n(k+1)
czyli rownania (k+1)(k−1−n)=−2
Najpierw jak do tego rownania dojsc ?
28 wrz 00:45
WhiskeyTaster: | | k2 + 1 | |
Skoro k+1|k2 + 1, to istnieje taka liczba n, że |
| = n. Wówczas k2+1 = n(k + |
| | k + 1 | |
1).
A potem to ta sama bajka:
k
2 − 1 + 2 = n(k + 1)
(k − 1)(k + 1) + 2 = n(k + 1)
(k + 1)(k − 1 − n) = −2
Szukamy liczb całkowitych, więc k + 1 = 1 i k − 1 − n = −2 lub k + 1 = −1 i k − 1 − n = 2 lub k
+ 1 = 2 i k − 1 − n = −1 lub k + 1 = −2 i k − 1 − n = 1
28 wrz 03:28
6latek: dziekuje ci bardzo za pomoc
Nie wiedzialem tylko jka zrobic te przejscia
28 wrz 08:50