indukcja matematyczna
tomek:
Udowodnij że dla dowolnej liczby całkowitej dodatniej n zachodzą równości:
13 + 23 + 33 +...+ n3 = (1 + 2 + 3 +...+ n)2
1 + 3 + 5 + .... + (2n−1) = n2
27 wrz 21:27
ABC:
i z czym masz problem?
27 wrz 21:28
tomek: z wykazaniem tego indukcyjnie, szczególnie pierwszego
27 wrz 21:37
6latek: do pierwszego
Zauwaz ze
| | n(n+1) | |
1+2+3+4+5+........+n= |
| |
| | 2 | |
27 wrz 21:41
tomek: | | n2(n+1) | |
umiem wykazać że 13+23+33+43+....+n3 = |
| |
| | 4 | |
ale nie wiem co dalej z tym zrobić
27 wrz 21:48
27 wrz 21:53
PW: Dowód indukcyhny polega na założeniu prawdziwości wzoru dla n=k i wykorzystaniu tego założenia
do wykazania prawdziwości dla n=k+1.
Sformułuj założenie indukcyjne.
Sformułuj tezę indukcyjną.
Na podstawie założenia ufowodnij tezę.
27 wrz 21:55
6latek: dla n+1
| | (n+1)2+(n+1) | |
12+23+33+..... n3+(n+1)3= ( |
| )2 |
| | 2 | |
teraz lewa strona
| | n2+n | |
wiesz ze 13+23+.........n3= ( |
| )2+(n+1)3= licz |
| | 2 | |
potem policzysz prawa strone
27 wrz 21:57
tomek: jejku dzięki

już rozumiem
27 wrz 21:58
6latek: Jesli interesuje Cie indukcja to podaj emalia to ci wysle ksiazke do indukcji
27 wrz 22:12