Udowodnij
6latek: Udowodnij z esuma kwadratow pieciu kolejnych liczb naturalnych nie moze byc kwadratem liczby
naturalnej
n2+(n+1)2+(n+2)2+(n+3)2+(n+4)2=
=n2+ n2+2n+1+ n2+4n+4+ n2+6n+9+ n2+8n+16=
5n2+20n+30=5(n2+4n+6) i n∊N
Wykazalem na razie ze liczba tej postaci jest podzielna przez 5
teraz mam wskazowke
Wykaz ze 5 nie dzieli n2+4n+6
Rozumiem ze mam do wzoru tej liczby podstawic za n=5k , n=5k+1 n=5k+2, n=5k+3 in=5k+4? i
wykazac ze ta liczba nie jest podzielna przez 5
27 wrz 21:04
6latek: Po obliczeniach wyszlo mi ze we wszystkich tych przypadkach dostaje reszte 1 lub 2 lub 3
Wobec tego liczba n2+4n+6 nie ejst podzielna przez 5 wobec tego suma kwadratow pieciu
kolejnych liczb naturalnych nie jest kwadratem liczby naturalnej
27 wrz 21:23
jc: ok
Można było liczyć tak:
(n−2)2 + (n−1)2 + n2 + (n+1)2 + (n+2)2 = 5(n2 + 2)
27 wrz 22:25
6latek: dziekuje Ci
27 wrz 22:27
Pan Kalafior:
W dodatku, lepiej liczyć mod 5, tylko n = 0, 1, 2 do sprawdzenia
30 wrz 03:57