Największą waartością funkcji f(x)
drty: Największą waartością funkcji f(x)= −x2+2x+c w przedziale <−2,2> jest liczba 3.
27 wrz 20:12
6latek: No jest .
27 wrz 20:13
drty: Największą waartością funkcji f(x)= −x2+2x+c w przedziale <−2,2> jest liczba 3.Która liczba
jest najmniejszą wartością funkcji f w tym samym przedziale?
27 wrz 20:16
Jolanta: a=−1 parabola ma ramiona w doł czyli najwieksza wartosc jest tam gdzie jest
wierzchołek.sprawdzamy czy w przedziale podanym jest wierzchołek.znasz wzór na x
w
dla x=1 f(1)=3 policz c
3=−1
2+2+c
27 wrz 20:46
Jolanta: póżniej podstawiasz liczbe za c i liczysz wartośc dla x=−2 i x=2 i patrrzysz,gdzie jest
najmniejsza wartość
27 wrz 20:59
Eta:
27 wrz 21:00
drty: Jak obliczyć to c ?
27 wrz 21:07
6latek: np 8=3+c to c= 8−3= 5
oblicz tak samo
27 wrz 21:24
Mila:
f(x)= −x
2+2x+c w przedziale <−2,2> jest liczba 3.
Wykresem f(x) jest parabola skierowana w dół.
1) sprawdzamy czy wsp. x−owa wierzchołka tej paraboli znajduje się w przedziale <−2,2>
| | −2 | |
xw= |
| =1 , tak 1∊<−2,2> to oznacza że największa wartość f(x) w tym przedziale |
| | −2 | |
jest osiągana
dla x=1
f(1)=3 z treści zadania⇔
−1
2+2+c=3⇔c=2
wzór funkcji :
f(x)=−x
2+2x+2
2) najmniejsza wartość f(x) jest osiągana na jednym z końców przedziału
f(−2)=−(−2)
2+2*(−2)+2= −4−4+2=−6
f(2)=−2
2+2*2+2=2
−6<2
3) Najmniejsza wartość f(x) w przedziale <−2,2> jest równa (−6).
Przeczytaj i zobacz na wykres
Ety.
27 wrz 22:06
drty: Dziękuje za pomoc!
27 wrz 22:08
Mila:
27 wrz 22:14