Potęgi
Dnfn: Uzasadnij ze jeśli a=0,5−2,25 b= 3 √ 4 √8 to a=4b
−2,25 jest do potęgi 0,5
27 wrz 19:47
6latek: czy ty nie rozumiesz co sie do ciebie pisze ?
27 wrz 19:48
Dnfn: Nie
27 wrz 19:55
6latek: To naucz sie czytac ze zrozumieniem
27 wrz 20:00
Dnfn: Umiem Ale nie muszę robić tego co mi kazesz
27 wrz 20:01
6latek: Nie świruj kolego/kolezanko
27 wrz 20:06
Jolanta: | | 1 | |
potęga 0,5 to |
| jeżeli masz ułamek to jest to pierwiastek |
| | 2 | |
np 3
12=
√3 5
13=
3√5
nie ma pierwiastka drugiego stopnia z lizby ujemnej
√−2,25 nie ma
27 wrz 20:06
Dnfn: 0,5 − 225
27 wrz 20:10
Jolanta: A treśc zadania jest taka
| | 225 | |
a=0,5−( |
| )12 i teraz to jest odjąc ułamek do potegi czyli można zrobić |
| | 100 | |
27 wrz 20:11
Jerzy:
Napij się zimnej wody i idź spać.
27 wrz 20:11
Jolanta: najpierw skrocic pózniej pierwiastek
√94
27 wrz 20:13
Jolanta: Robisz ?
27 wrz 20:16