Udowodnij nierówność
Bob1764: Wykaż, że 1/102 + 1/112 + 1/122 +...+ 1/9992 > 99/1000.
27 wrz 15:02
jc:
...
Dodajemy stronami
| 1 | | 1 | | 99 | |
SUMA > |
| − |
| = |
| |
| 10 | | 1000 | | 1000 | |
27 wrz 15:27
Bob1764: Super. Wielkie dzięki
27 wrz 15:36
6latek: jc dlaczego tak
| 1 | | 1 | | 1 | |
myslalem ze |
| = |
| − |
| |
| n(n+1) | | n | | n+1 | |
27 wrz 15:38
PW: | 1 | | 1 | |
Ale |
| > |
| , a więc napisał prawdę. |
| n2 | | n(n+1) | |
27 wrz 15:46
6latek: Dzien dobry
PW 
Byc moze tak jest ale ja tego nie widze
27 wrz 15:47
6latek: jest na to jakies twierdzenie , lemat ?
27 wrz 15:49
Jerzy:
Cześć

czym mianownik jest większy,tym ułamek jest mniejszy...1/2 > 1/4
27 wrz 15:50
PW: 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| > |
| = |
| − |
| |
n•n | | n(n+1) | | n | | n+1 | |
środkowe pomijasz i jest nierówność zastosowana przez
jc 
.
27 wrz 16:00
6latek: dziekuje za wyjasnienie

Przepraszam ze tak pozno ale wlasnie wrocilem ze spaceru
27 wrz 16:59