2 | 1 | 5 | ||||
Wykonać działania | (x+1)2 − | (x−2)2 − | (x+3)(x−1), a nastepnie dla | |||
3 | 2 | 3 |
√3 | ||
x= | obliczyć wartość tego wyrażenia | |
2 |
2 | 1 | 5 | |||
(x2+2x+1)− | (x2−4x+4)− | (x2+2x−3) | |||
3 | 2 | 3 |
√3 | ||
podsatw teraz za x = | i oblicz wartosc tego wyrazenia . | |
2 |
2 | 1 | 5 | ||||
w(x)= | *(x2+2x+1)− | *(x2−4x+4)− | *(x2−x+3x−3)= | |||
3 | 2 | 3 |
2 | 4 | 2 | 1 | 5 | 5 | |||||||
= | x2+ | x+ | − | x2+2x−2− | x2+ | x−5x+5− redukcja | ||||||
3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 |
3 | ||
=− | x2+323 | |
2 |
√3 | 3 | √3 | 2 | 9 | 2 | |||||||
w( | )=− | *( | )2+3+ | =− | +3+ | = | ||||||
2 | 2 | 2 | 3 | 8 | 3 |
13 | ||
=2 | ||
24 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |