Janek: (k+2)x2−2(k+3)+3k+9=0
Dla jakich wartości parametru k pierwiastki tego równania są dwiema różnymi współrzędnymi
punktu leżącego na okręgu o środku w początku układu współrzędnych i promieniu √18?
27 wrz 00:38
Eta:
Popraw to równanie:
myślę,że ma być (k+2)x2 −2(k+3)x+3k+9=0
27 wrz 02:28
Eta:
Parametr k spełnia układ warunków:
1/ k+2 ≠0
2/ Δ>0
3/ x12+x22=18 ⇒ (x1+x2)2−2x1*x2=0
do 3/ zastosuj wzory Vietea
Jako odp. podaj część wspólną tych warunków
Odp: k=−2,4
=======
27 wrz 02:38
Eta:
Poprawiam zapis 3/
(x1+x2)2−2x1*x2=18
27 wrz 02:40
Janek: Dokładnie a jak mogę je edytować i dziękuję
27 wrz 11:36
6latek: Nie mozesz, musisz napisac jeszce raz poprawnie
27 wrz 11:38