...
naut:
Hej, pomoże mi ktoś uprościć tę sumę: ∑nk=1 k!(k2+k+1)
z góry dzięki
26 wrz 20:58
jc: (k2+k+1)k! = (k+1)*(k+1)! − k*k!
Dlatego suma = (n+1)*(n+1)! − 1
26 wrz 21:37
Mila:
k!*(k2+2k+1−k)=
=k!*(k+1)2−k*k!=
=k!*(k+1)*(k+1)−k*k!=
=(k+1)!*(k+1)−k*k!=
=(k+1)!*k+(k+1)!−k*k!
Rozpisz sumę: ( najlepiej dla k=1 do 4 to zrozumiesz)
1*2!+2*3!+3*4!+4*5!.....+n*(n+1)!+
+2!+3!+4!+5!....+*n!+(n+1)!−
(1*1!+2*2!+3*3!+4*4!...+n*n!)=(n+1)*(n+1)!−1
wynik:
(n+1)*(n+1)!−1
26 wrz 21:54
naut: dzięki wielkie
26 wrz 22:00