Proszę bardzo o pomoc jutro sprawdzian a ja nie umiem tego zrobić.
kubakuba: Narysuj wykres funkcji f(x)=|2x+4|−x+1 gdzie x∊R
a) przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań równania f(x)=m w zależności od wartości parametru m,
gdzie m∊R
b) wyznacz wartość parametru k dla których równanie f(x)=−k+1 ma dwa rozwiązania ujemne
c) dla jakich wartości parametru a rozwiązania równania f(x)=3a+2 są liczbami o różnych
znakach.
26 wrz 20:22
Jack:
rozpatrz 2 przypadki
1) dla 2x+4 ≥ 0
2) dla 2x+4 < 0
26 wrz 20:24
kubakuba: i pózniej po prostu narysować wykres?
A dalej co ?
26 wrz 20:25
Jack:
Rozpisze pierwszy przypadek
1) Dla 2x+4 ≥ 0 czyli 2x ≥ − 4 czyli x ≥ − 2
to |2x+4| = 2x+4
zatem f(x) = 2x+4 − x+1 = x + 5
Wniosek:
w przedziale <−2,∞) (iksy) rysujesz f(x) = x+5
2) Ty
26 wrz 20:27
Jack: a) dyskusje przeprowadzasz na narysowanym wykresie
(po prostu patrzysz po igrekach od ktorego miejsca linia prosta y = coś przecina twoj wykres i
w ilu miejscach)
26 wrz 20:30
kubakuba: Dla 2x+4 < 0 czyli
f(x) = −2x−4 − x+1 = −3x−3
2x<−4 => x<−2 i w tym przedziale rysuję funkcję
26 wrz 20:30
kubakuba: zrobiłem a ale mam problem z b
bo czego mam podstawić −k+1?
26 wrz 20:38
Jack:
b)
poszukaj na wykresie kiedy masz 2 rozwiazania ujemne
26 wrz 20:42
kubakuba: no własnie nigdziw
26 wrz 20:42
kubakuba: albo chwila jednak są
26 wrz 20:43
Jack:
podaj mi liczbe 'a' dla ktorej f(x) = a (linia pozioma) przecina wykres
w dwoch miejscach (gdzie oba znajduja sie po lewej stronie osi Y)
26 wrz 20:45
kubakuba: już zrobiłem dziękuję serdecznie za pomoc <3
26 wrz 20:49