Równanie kwadratowe
Kamil: Witam,
Potrzebuję się dowiedzieć dlaczego aplikacja mi tak oblicza równanie kwadratowe:
x4−3x3−4x2=0
Następująco:
x2(x−4)(x+1)=0
Dalej rozumiem.
26 wrz 18:36
tomek:
x4−3x3−4x2=0
x2(x2−3x−4)=0
x2(x2+x−4x−3)=0
x2(x(x+1)−4(x+1))=0
x2((x+1)(x−4))=0
26 wrz 18:48
ABC:
i co w tym dziwnego?

wyciąga x
2 przez nawias x
2(x
2−3x−4) a potem rozkłada ten nawias na postać iloczynową
26 wrz 18:48
tomek: Typowy rozkład wielomianu na czynniki
26 wrz 18:49
Jerzy:
I to nie jest równanie kwadratowe.
26 wrz 19:18
Kamil: Nie rozumiem tego rozkładu wielomianu na iloczyn.
26 wrz 19:54
tomek: której części dokładnie?
26 wrz 20:07
Kamil: Trzeciej linijki i czwartej.
26 wrz 20:12
PW: To rozwiąż najprościej jak można:
x4−3x3−4x2 = 0
Jednym z rozwiązań jest x=0, co jest oczywiste. Dla x≠0 otrzymamy równoważne równanie (po
podzieleniu przez x2):
x2−3x−4 = 0, x≠0,
które umiesz rozwiązać za pomocą ukochanej delty.
26 wrz 20:14
Jack: wez policz delte, jak nie widzisz wprost grupowania
*tam kolega tomek ma mala literowke
trzecia linijka to: x2(x2+x−4x−4)
26 wrz 20:14