Trygonometria
Nick: Udowodnij że:
sin47 + sin61 − sin11 −sin25 =cos7
Jestem na etapie 4cos36*sin18=0
Nie wiem za bardzo co dalej XDD
26 wrz 16:37
Jerzy:
Doszedłeś do sprzeczności.
26 wrz 16:53
Eta:
L=sin47+sin(−11)+sin61+sin(−25) =
=2sin18*cos29+2sin118*cos43
2sin18*2cos36*cos7 /*cos18/cos18
| | sin36*2cos36 | |
= |
| *cos7 |
| | cos18 | |
| | cos18 | |
L= |
| *cos7 = cos7=P |
| | cos18 | |
26 wrz 16:56
Eta:
W drugiej linijce ma być 2sin18 zamiast sin118 ( pomyłkowo wpisałam
26 wrz 16:59
Mila:
| | 1 | |
Bzdurę napisałaś : (cos36*sin18)= |
| |
| | 4 | |
sin47 + sin61 − sin11 −sin25 =cos7
L=(sin47−sin25)+(sin61−sin11)=
=2cos36*sin11+2cos36*sin25=
=2cos36*(sin11+sin25)=2cos36*2*sin18*cos(−7)=
| | 1 | |
=4*(cos36*sin18)*cos7=4* |
| *cos7=cos7=P |
| | 4 | |
| | 1 | |
cos36 *sin18= |
| jest na forum wykazane, ale spróbuj to sama wykazać. |
| | 4 | |
26 wrz 17:16
Nick: Dobrze miałem ale jak podzieliłem przez cos7 to po prawej stronie 0 zamiast 1 wstawiłem XDD
Czyli wystarczy że podziełibym obie strony przez 4 i wyszło by mi cos36*sin18=1/4
Tylko rozumiem że by to nie przeszło bez udowodnienia. Widzę że mogę podstawić pod wzór 2alfa
ale wyjdą mi sinusy z kwadratem, więc trochę w kropce jestem
26 wrz 17:36
Mila:
| | 1 | |
Powinieneś wykazać osobno , że cos36*sin18= |
| . |
| | 4 | |
Popatrz na sposób
Ety tam masz to pokazane, ja zostawiłam to dla Ciebie, bo to jest
proste.
26 wrz 17:42
Nick: Dobra, już wszystko rozumiem! Dzięki!
26 wrz 17:50
Mila:
26 wrz 18:06
salamandra: Czy da się coś zrobić z postaci cos7(2sin54 + (−2sin18)? Teoretycznie jest to w przybliżeniu 1,
czyli by się zgadzało, bo cos7*1 = cos7
26 wrz 22:32
Mila:
| | 1 | |
cos7*2(sin54−sin18)=cos7*4*cos36*sin18=cos7*4* |
| =cos7 |
| | 4 | |
26 wrz 23:14
salamandra: Dziękuję
26 wrz 23:39
Eta:
salamandra=
Nick=
hubik
26 wrz 23:44
salamandra: Nie, nick=hubik− jesteśmy kolegami z klasy
26 wrz 23:51
Mariusz:
@Mila czemu twierdzisz że Eta napisała bzdurę
Eta skorzystała z tożsamości wykorzystywanej np
podczas całkowania aby ominąć całkowanie przez części
sin(a−b)=sin(a)cos(b)−cos(a)sin(b)
sin(a+b)=sin(a)cos(b)+cos(a)sin(b)
2sin(a)cos(b)=sin(a−b)+sin(a+b)
27 wrz 00:40
Jerzy:
@Mariusz zapewniam Cię,że wpis Mili nie dotyczył Ety
27 wrz 14:33
Mila:
Mój wpis dotyczył zapisu: 4cos36*sin18=0
27 wrz 18:13
Mariusz:
Trochę mnie zmyliło że użyłaś trzeciej osoby liczby pojedynczej rodzaju żeńskiego
a przyjąłem że użytkownik Nick to mężczyzna poza tym nie przyglądałem się zbytnio jego wpisowi
Ja nie widzę błędu w rozwiązaniu Ety
To że równość 4cos36*sin18=0
jest fałszywa powinna być oczywista dla tego kto miał wprowadzone podstawy trygonometrii
oraz działania arytmetyczne
cos(a)sin(b)=0
gdy
a=90°+180k° gdzie k∊ℤ
lub
b=0°+180k° gdzie k∊ℤ
Tutaj natomiast mamy
a = 36°
oraz
b = 18°
28 wrz 01:07