logarytmy
Nikto0: Witam. Proszę o pomoc. Czy rozwiązanie tego zadania jest poprawne? Nie rozumiem dlaczego jest
Logarytm o podstawie 3 z ułamek 3 i 3/4 nad 3 do −2. Rozwiązanie w linku
https://zapodaj.net/e52e1feb59ffe.jpg.html
26 wrz 14:30
Nikto0: Zadanie 44
26 wrz 14:33
Saizou :
Zamieńmy na potęgę liczby 3
4√27=
4√33=(3
3)
1/4=3
3/4
3√3√3=
3√31/3=(3
1/3)
1/3=3
1/9
Będę korzystać ze wzoru log
ab
k = klog
ab oraz log
aa=1
| | 3 | | 3 | |
log3(33/4)= |
| log3 3 = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
log3(log331/9)=log3( |
| )=log3(3−2)=−2 |
| | 9 | |
26 wrz 14:41
Nikto0: Dziękuję.
26 wrz 15:10
Nikto0: Mam pytanie skąd jest log3 19
26 wrz 17:37
Jerzy:
Ze wzorów 14:41
26 wrz 17:41