1 | ||
Uprość sumę ∑nk=1 | ||
ak *ak+1 |
1 | 1 | 1 | 1 | r | r | ||||||
− | = | − | = | = | |||||||
ak | ak−1 | a1+kr−r | a1+kr | (a1+kr−r)(a1+kr) | ak*ak+1 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
S= | + | +...+ | + | /r | ||||
a1a2 | a2*a3 | an−1*an | an*an+1 |
r | r | r | r | |||||
Sr = | + | +...+ | + | |||||
a1a2 | a2*a3 | an−1*an | an*an+1 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||
Sr= | − | + | − | +...+ | − | + | − | |||||||||
a1 | a2 | a2 | a3 | ak−1 | ak | ak | ak−1 |
1 | 1 | |||
Sr= | − | |||
a1 | ak+1 |
1 | 1 | |||
Sr= | − | |||
a1 | a1+kr |
a1+kr−a1 | ||
Sr= | ||
a1(a1+kr) |
kr | ||
Sr= | ||
a1(a1+kr) |
k | ||
S= | ||
a1(a1+kr) |
k | ||
S= | ||
a1*ak+1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |