cień pana Adama był półtora raza dłuższy od cienia jego syna?Prosze o pomoc
Riciu: Pewnego słonecznego dnia cień pana Adama był półtora raza dłuższy od cienia jego syna. Oblicz
wzrost pana Adama wiedząc że jest on o 60 cm wyższy od syna.
21 lut 17:40
życzliwa: x−wzrost pana Adama y−wzrost jego syna, z pierwszej wiadomości mamy x=3/2y, a z drugiej x−60=y,
czyli rozwiazujac ukłąd równań mamy y=60, x=90
21 lut 20:25
socha: x=3/2*y y=x−60
x=3/2*(x−60)
x=(3x−180)/2 /*2
2x=3x−180
0=x−180
180=x
3 kwi 10:38