joker_89:
2log2√215
nie mogę sobie z tym poradzić ...
18 lis 12:53
yeti: Napisz jaka jest podstawa tego log

a jaka liczba logarytmowana ?/
nie moę rozczytać


czy podstawa jest 2 a liczba logarytm.
√215
czy podstawa 2
√2 a liczba logarytm. 15 Nie widze jak to ma być
18 lis 13:37
joker_89: podstawa to 2
√2 a liczba logarytmowana to 15

jakbys zaznaczył myszka logarytm to
widać, że 2
√2 jest niżej niż 15
18 lis 13:57
yeti:
Korzystamy ze wzoru na sprowadzenie log do podstawy 2
log
cb
czyli log
ab = --------
log
c a
więc log
2 15 log
215
log
2√215 = ----------- = -------
log
2 2
√2 3/2
bo 2
√2 = 2
3/2 czyli log
2 2
3/2 = 3/2


czli mamy
2
2/3*log215 = 2
log2152/3 = 15
2/3 =
3√225
ze wzoru a
loga x = x
więc odp;
3√225 
18 lis 14:32