liczba pierwsza
6latek: Niech p
1,p
2...... p
k beda roznymi liczbami pierwszymi .
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Wykaz ze liczba postaci |
| + |
| +......+ |
| nie jest liczba calkowita |
| | p1 | | p2 | | pk | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Onaczam sobie |
| + |
| + |
| +....+ |
| =m |
| | p1 | | p2 | | p3 | | pk | |
Sprowadzam do wspolnego mianownika
U{p
2*p
3*....*p
k+p
1*p
3*p
4*....*p
k +.......+p
1*p
2*p
3*......
p
k−1}}{p
1*p
2*p
3*....*p
k}=m
p
2*p
3*....p
k+ p
1*p
3*p
4*...p
k+....+ p
1*p
2*p
3*.... p
k−1= m(p
1*p
2*p
3*.....p
k)
Sprowadzilem to do wspolnego mianownika jak prosili we wskazowce
Ale jaki z tego wniosek ?
26 wrz 10:46
jc: p1 dzieli prawą stronę, ale nie dzieli lewej, bo dzieli każdy składnik po lewej stronie
z wyjątkiem pierwszego składnika.
26 wrz 10:54
6latek: dziekuje jc
Teraz odpoczne od zadan
26 wrz 11:02
6latek: Podaj wszystkie liczby pierwsze p dla ktorych istnieje liczba naturalna n taka ze p+1=n5
p= n5−1= (n−1) n4+n3+n2+n+1)
Aby liczba p byla liczba pierwsza musi byc n−1=1 lub n4+n3+n2+n+1 =1
n−1=1 to n=2
n4+n3+n2+n+1=1 to n4+n3+n2+n=0 to n=0
Ale dla n=0 dostane liczbe ujemna a to nie jest liczba pierwsza
zostaje n=2
p+1=25to p=31
26 wrz 15:22
6latek: Mialobyc nowe ale moze ktos sprawdzi .
26 wrz 15:23
Saizou :
good

można było od razu wnioskować że
n−1=1 i nie robić innej opcji, bo n−1 < n
4+n
3+n
2+n+1
26 wrz 15:50
6latek: Saizou to pokazal mi
ICSP tylko n−1=1 wyszlo mi n=2 i sie przestraszylem ze nie
wyszlo 1
26 wrz 16:05