Liczba pierwsza
6latek: Dla jakich naturalnych n liczba postaci n4+4 jest liczba pierwsza
Liczba pierwsza to taka liczba ktora dzieli sie przez 1 i przez siebie
n4+4= n4+4n2+4−4n2= (n2+2)2−4n2= (n2+2n+2)(n2−2n+2)
Ta liczba bedzie liczba pierwsza gdy
n2+2n+2=1
lub
n2−2n+2=1
n2+2n+1=0 ⇒(n+1)2=0 to n=−1 odpada bo n∊N
n2−2n+1=0 to (n−1)2=0 to n=1 dobre
Wobec tego ze jest to alternatywa rownan to jest ona przwdziwa dla n=1
Sprawdzam n4+4= 14+4=5 liczba pierwsza
26 wrz 09:40
ICSP: z liczb n2 + 2n + 2 i n2 −2n + 2 druga jest mniejsza.
Liczba pierwsza ma dwa dzielniki : p , 1
Wystarczy więc aby n2 − 2n + 2 = 1 co daje n = 1
26 wrz 11:57