26 wrz 09:13
Adamm: Czy oczywiste jest że musiałoby zachodzić równanie 22n = p+2 ?
26 wrz 09:19
Adamm: 22n + 1 = p+2
26 wrz 09:19
6latek: Adamie ale ja i tak nie wiem o co tutaj chodzi w ogole
Zostawiam to zadanie
26 wrz 09:24
jc: Liczba 22n+1 jest liczbą nieparzystą.
Kiedy suma dwóch liczb pierwszych jest nieparzysta?
26 wrz 10:08
6latek: Jedyne co mi przychodzi teraz do glowy to ze jedna z liczb musi byc 2
26 wrz 10:12
Adamm: No więc z tego moje równanie
26 wrz 10:18
6latek: Adamm tylko ze ja nie wiem co dalej mam robic
To jest dla mnie za trudne zadanie .
26 wrz 10:25
jc:
2n=2k dla n≥1.
p+2=22k+1
p=22k−1=(2k)2−1=...
Dokończ sam.
26 wrz 10:35
Adamm: jest łatwe...
22n+1 = p+2
22n−1=p
(22n−1−1)(22n−1+1)=p
dalej sobie poradzisz?
26 wrz 10:37
6latek: Mysle ze tak
Kazdy ten czynnik jest wiekszy od 1 wiec liczba ta nie jest liczba pierwsza
26 wrz 10:49
6latek: Chcialbym jednak wrocic do tego zadania
Post Adama 10 : 37
Prosze mi wytlumaczyc ostatni zapis (z tym n−1 ) dlaczego tak ? wiem z eto rozklad a2−b2=
(a+b)(a−b)
27 wrz 19:46
jc:
2n=2*2n−1
22n=22*2n−1 =(22n−1)2
27 wrz 20:15
6latek: Dobry wieczor i dziekuje

Jak zapisujesz te pietrowe potegi bo mi nie wychodzi?
27 wrz 20:21
jc: Klamerki
27 wrz 20:31
6latek: Wlasnie daje i wychodzi takie cos
22n
no chyba ze {22}n i nie wchodzi
27 wrz 20:39
Eta:
22n
222n
27 wrz 20:45
6latek: dziekuje Ci

A mozesz dokladnie napisac jak wpisujesz po kolei bo bede mial kilka zadn z tymi potegami ?
27 wrz 20:50
Eta:
2∧ { 2 ∧ { n } }
2 2 n
27 wrz 20:55
6latek: 2
2n
27 wrz 21:06
Eta:
27 wrz 21:14