liczba pierwsza
6latek: Znajdz wszystkie liczby pierwsze p dla ktorych liczba 8p2+1 jest liczba pierwsza ?
Oczywiscie z wytlumaczeniem dla zrozumienia .dziekuje
26 wrz 08:40
Adamm: Dla liczb postaci: p = 3k+1 lub p = 3k+2
8*(3k+1)2+1 = 8*9k2+8*6k+9 − podzielne przez 3
8*(3k+2)2+1+1 = 8*9k2+8*12k+33 − podzielne przez 3
Więc p musiałoby być postaci 3k, jedyną liczbą pierwszą która jest postaci 3k jest 3.
Sprawdzamy dla liczby 3:
8*32+1 = 73 − liczba pierwsza
26 wrz 08:52
6latek: dziekuje Ci
Adamm 
Jeszcze mi troche ciezko to zrozumiec ze np liczbe 100 i wieksza mozemy zapisac w postaci 2k,
2k+1,
3k, 3k+1, 3k+2 itd
26 wrz 08:58