Udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność
adam: Udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność
x4−2x3−2x2+8≥0
25 wrz 21:42
jc: Może to suma kwadratów?
... = (x2−x−2)2 + (x−2)2
Sprawdź!
25 wrz 21:53
Mila:
(1) x4−2x3−2x2+8≥0⇔
x3*(x−2)−2*(x2−4)≥0
x3*(x−2)−2*(x−2)*(x+2)≥0
(x−2)*[x3−2(x+2)]≥0
(x−2)*(x3−2x−4)≥0
w(x)=x3−2x−4
W(2)=8−4−4=0
Schemat Hornera: x=2
1 0 −2 −4
1 2 2 0
x3−2x−4=(x−2)*(x2+2x+2)
Mamy nierówność:
(x−2)2*(x2+2x+2)≥0
(x−2)2≥0 i (x2+2x+2)>0 ( Δ<0 i parabola skierowana do góry)⇔
Nierówność (1) jest prawdziwa dla każdego x∊R
25 wrz 22:02