Udowodnij ze...
6latek: Udowodnij z e dla dowolnej liczby naturalnej n ulamek
| n4+2n | |
| jest nieskracalny |
| n4+3n2+1 | |
25 wrz 21:24
6latek: za szybko wyslaem i z bledem
Licznik n3+2n
===============
25 wrz 21:25
jc: n i n4+3n2+1 są względnie pierwsze.
n4+3n2+1 = (n2+2)(n2+1)−1
n2+2 i n4+3n2+1 również są względnie pierwsze.
Dlatego n(n2+2) i n4+3n2+1 są względnie pierwsze.
25 wrz 21:32
6latek: dziekuje jc
A to co napisal mi ICSP
skoro d|a2 i d|2b⇒d|2b−a2
mam tutaj a= n3+2n to (n3+2n)2= n6+4n4+4n2
b=n4+3n2+1 to 2(n4+3n2+1)= 2n4+6n2+2
d|2n4+6n2+2−(n6+4n4+4n2= −n6−2n4+2n2+2
i teraz nie wiem co mam zrobic
25 wrz 21:42
ICSP: Owszem napisałem, ale do innego zadania.
25 wrz 21:44
6latek: Przepraszam ale ja pomyslaem ze moge to zastosowac do wszystkich tego typu zadan
25 wrz 21:46
Adamm: Załóżmy że ułamek jest skracalny, wtedy:
nwd(n4+3n2+1, n3+2n) = nwd(n2+1, n3+2n) = nwd(n2+1, n) = nwd(1, n) = 1
26 wrz 07:52