udowodnij
6latek: Udowodnij z esuma dwoch kolejnych liczb naturalnych i suma ich kwadratow sa liczbami
pierwszymi wzgledem siebie
d|n+(n+1)= 2n+1
d|n2+(n+1)2= n2+n2+2n+1= 2n2+2n+1
stad
d|(2n+1)2 i d|4n2+4n+2
a wiec d|4n2+4n+2−(2n+1)2=1
Nie rozumiem od slowa skad itd .
25 wrz 21:02
6latek: Nie chce sobie mieszac w glowie ale postepujac tak jak wczesniej
d|2n2+2n+1−(2n+1)= 2n2 (ale nie wiem co to oznacza
natomiast autor tak to napisal jak wyzej
25 wrz 21:08
6latek: Podbijam
25 wrz 21:15
kubakuba: która to klasa?
25 wrz 21:18
ICSP:
skoro d|a to d | a2
skoro d | b to d | 2b
skoro d | a2 i d | 2b to d | (2b − a2)
To są podstawowe własności podzielności.
25 wrz 21:21
6latek: Dziekuje Ci ICSP za wytlumaczenie
kuba to zadania ze szkoly sredniej (ja juz do szkoly nie chodze )
25 wrz 21:28