rozwiąż równanie
kubakuba: Mam takie równanie i kompletnie nie wiem z której strony je ugryźć. Pomoże ktoś?
(Polecenie to rozwiąż równanie)
|x3 + 3x| = |x(x+1)+2|
Z góry dziękuję
25 wrz 20:42
xyz:
|a| = |b|
a = b lub a = −b
x3 + x = x(x+1)+2 lub x3+x = −(x(x+1)+2)
dalej se poradzisz
25 wrz 20:55
xyz:
x3+3x* tam w obu
25 wrz 20:55
Mila:
|x
3+3x|=|x
2+x+2|
x
2+x+2>0 dla x∊R (Δ<0, parabola skierowana do góry)
⇔x
3+3x=x
2+x+2 lub x
3+3x=−(x
2+x+2)
a) x
3−x
2+2x−2=0 ⇔
x
2*(x−1)+2*(x−1)=0
(x−1)*(x
2+2)=0
x=1
============
lub
x
3+x
2+4x+2=0
z tym jest większy problem

Jesteś studentem, czy licealistą?
25 wrz 20:55
kubakuba: Mila jestem licealistą. 2 klasa
25 wrz 20:56
kubakuba: dziękuję bardzo za podpowiedź zaraz to ogarnę
25 wrz 20:57
Mila:
Wydaje mi się, że źle przepisałeś równanie. Sprawdź treść.
25 wrz 21:51
kubakuba: dobrze przepisałem
25 wrz 22:13
Mila:
W takim razie drugie równanie trzeba rozwiązać graficznie albo zastosować metodę Cardano.
25 wrz 22:28
kubakuba: w sensie potraktować jako oddzielną funkcję i wyznaczyć miejsca zerowe i dalej juz poleci?
25 wrz 22:29
6latek: najlepiej zrob graficznie tak jak radzi
Mila pozdrawiam

analitycznie bedziesz mial jeden pierwiastek rzeczywisty i dwa zespolone
25 wrz 22:38
Mila:

x
3+3x=−(x
2+x+2)
graficznie:
f(x)=x3+3x
g(x)=−x2−x−2
x≈−0.5
25 wrz 22:54