Udowodnij
6latek: Udowodnij z e dla dowolnej liczby naturalnej n ulamek
| 14n+3 | |
| jest nieskracalny |
| 21n+4 | |
Z tego wynika ze liczby 21n+4 i 14n+3 sa pierwsze wzgledem siebie czyli ich NWD musi byc
rowny 1
d|21n+4−(14n+3)= 7n+1
Ale jaki z tego wniosek to nie wiem
25 wrz 19:38
ICSP: (14n + 3 , 21 + 4) = (14n + 3 , 7n + 1) = (1 , 7n + 1) = 1
25 wrz 19:43
Saizou : Wykonaj algorytm Euklidesa
25 wrz 19:44
6latek: ICSP 
A jakos tak ludzkim glosem zebym zrozumial ?
25 wrz 19:45
6latek: Czesc
Saizou 
Mozesz pokazac jak mam to zrobic?
Albo wyslac mi na emala .Masz do mnie .
25 wrz 19:47
Bleee:
21n + 4 > 14n +3
wiec: 21n+4 − (14n+3) = 7n+1
14n+3 > 7n+1
Wiec: 14n+3 − (7n+1) = 7n+2
7n+2 > 7n+1
Więc: 7n+2 − (7n+1) = 1
Wniosek: są to względnie pierwsze liczby
25 wrz 19:59
6latek: Dzieki
Blee 
A ja myslaem ze w algorytmie Euklidesa jest dzielenie
25 wrz 20:13
jc: Jeśli
d | 14n+3
d | 21n+4
to
d| 3*(14n+3)−2*(21n+4) = 1
d=1 lub d=−1
25 wrz 20:16
Bleee:
To co napisałem to nie jest pełno poprawny algorytm Euklidesa, bo w nim faktycznie jest
dzielenie moduł, co mocno przyspiesza sama procedurę (trzeciego kroku by w ogóle nie było
tutaj)
25 wrz 20:17
6latek: dzieki
jc 
Pozdrawiam
25 wrz 20:41