upraszczanie, liceum
Jojo: Pomocy!
k=(x
2+a
2)
−1/2
j=(x
2−a
2)
−1/2
| | m2+n2 | |
x=a*√ |
| (to za a jest pod pierwiastkiem) |
| | 2mn | |
mam to uprościć do postaci n
2/m
2
czy da się to zrobić bez 2 kartek obliczeń?
25 wrz 17:20
jc: | | m2+n2 | | m2+2mn + n2 | | a2(m+n)2 | |
x2+a2=a2( |
| + 1) = a2 |
| = |
| |
| | 2mn | | 2mn | | 2mn | |
itd.
25 wrz 17:26
jc: | | √2mn | | √2mn | |
k= |
| , j= |
| |
| | |a(m+n)| | | |a(m−n)| | |
| k−j | | |m−n| − |m+n| | |
| = |
| |
| k+j | | |m−n| + |m+n| | |
| | k−j | | |m−n| − |m+n| | |
( |
| )2=( |
| )2 |
| | k+j | | |m−n| + |m+n| | |
...
25 wrz 17:34
Jojo: Dzięki za wskazówkę, zobaczę czy mi wyjdzie
25 wrz 17:34
jc: Możemy przyjąć, że mn>0.
Dla m>n>0 mamy n2/m2.
Dla n>m>0 mamy m2/n2.
Dla n<m<0 mamy ...
Dla m<n<0 mamy ...
Ale może coś po drodze pomyliłem?
25 wrz 17:37
Jojo: Nie zauważyłem, że jest tam jeszcze warunek na a, n i m >0,
także nie trzeba nawet rozważać przypadków.
Wyszło jak powinno, dziękuję za pomoc
25 wrz 17:42