równanie
sara : witam, czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi jak to rozwiazać proszę
nad kreską ułamkową jest x−4, w mianowniku √x+2 i to wszystko równa się zero . Proszę
pomóżcie...
25 wrz 17:05
Mila:
D:
x+2>0 ⇔x>−2
x−4=0
x=4
25 wrz 17:16
sara : czy dobrze zrobiłam?
x+2podzielone na √x równa się 0
D:
√x>0 X>0
x+2=0
x=−2
i jeszce jeden przykład
x2 −1 podzielone przez √x równa się 0
D: x>0
x2−1=0 x2=1 x=1 bo x= −1 nie jest w dziedzinie
25 wrz 17:31
sara : aha ten przykład z x+2 to równanie sprzeczne czy tak bo x=−2 i nie należy do dziedziny
25 wrz 17:33
25 wrz 17:43
ABC:
zrozumiałaś
25 wrz 17:55
Sara: To znaczy że określając dziedzinę zadania patrzę żeby mianownik nie był zerem
25 wrz 18:24
Sara: Dziedzinę równania
25 wrz 18:25
25 wrz 18:28
6latek: Okresl tutaj dziedzine
x
2−25≠0 dokoncz
25 wrz 18:36
Sara: X2=25
X
Różne od 5 i −5
Czyli D:R/(5 I−5
25 wrz 18:40
6latek: No wlasnie saro zle
Jesli =0 to spojnik (lub)
Jesli ≠0 to wtedy spojnik (i)
25 wrz 18:42
Bleee:
6−latek, ale ze co Ty teraz piszesz?
25 wrz 18:43
6latek: x2−25=0 to x=−5 lub x=5
x2−25≠0 to x≠−5 i x≠5
25 wrz 18:44
sara : dziękuję.......
25 wrz 21:29