Rozwiąż równanie, pamiętaj o określeniu dziedziny równania:
Asia: Rozwiąż równanie, pamiętaj o określeniu dziedziny równania:
log3x2=log3(x+2)
25 wrz 16:57
Asia: proszę o pomoc.. nie wiem przy wyznaczaniu dziedziny, co zrobić z tym x2
25 wrz 17:08
Mila:
x≠0 i x+2>0⇔
x≠0 i x>−2
x∊(−2,0)∪(0,∞)
Dalej wiadomo?
25 wrz 17:14
Asia: w zadaniu jest x2, to dlaczego przyrównujesz do zera samo x? a nie x2?
25 wrz 17:23
Asia: nic nie rozumiem..
25 wrz 17:26
Mila:
x2=0⇔x=0
x2≠0⇔x≠0
25 wrz 17:27
Bleee:
Bo masz warunek x2 > 0
25 wrz 17:27
Bleee:
x2> 0 ⇔ x≠0
25 wrz 17:29
Asia: dzięki, to to już rozumiem

a dlaczego dziedzina zaczęła się od −2? a nie od 0?
Bo spełniając oba warunki, to według mnie powinno być D∊(0,+
∞)
25 wrz 17:32
Bleee:
Bo ujemne wartości podniesione do 2 dają wartość dodatnia
25 wrz 17:33
Bleee:
Warunek x2 > 0 spełnia wszystko poza właśnie 0 (stąd to x≠0)
25 wrz 17:34