proszę o pomoc w wyznaczeniu dziedziny z tych przykładów pilne
werty:
25 wrz 11:16
Blee:
1) x
2+1 ≠ 0 ... czyli

2) 5x
2 + 8 ≠ 0 ... czyli

pozostałe dwa przykłady DOKŁADNIE TAK SAMO
25 wrz 11:19
Blee:
może jeszcze sprawdzian za Ciebie mamy napisać
25 wrz 11:19
werty: 1. x
2≠ −1
chodzi mi o to jak zakończyć czy to będzie pierwiastek czy jak
25 wrz 11:23
Jerzy:
Podpowiedź: We wszystkich przykładach mianownik jest zawsze dodatni.
25 wrz 11:23
Jerzy:
Pytanie: Czy kwadrat dowolnej liczby może być ujemny ?
25 wrz 11:26
werty: czyli w 1. x≠1
3. x≠ ✓5
4. x≠ −2
25 wrz 11:29
werty: nie
25 wrz 11:29
Jerzy:
Brednie ! Patrz wpis 11:23
25 wrz 11:32
werty: czyli w 4. ma być 2
a tak to dobrze
25 wrz 11:37
Jerzy:
Czy rozumiesz sformułowanie: " mianownik jest zawsze dodatni " ?
25 wrz 11:59
werty: tak
25 wrz 12:02
Jerzy:
Czy zatem może być równy 0 ?
25 wrz 12:06
werty: nie
25 wrz 12:07
Jerzy:
No to jaki wniosek ?
25 wrz 12:09
werty: że mianownik jest liczba dodatnia
25 wrz 12:13
Jerzy:
| | 3 | |
Co jest dziedziną funkcji f(x) = |
| ? |
| | x − 2 | |
25 wrz 12:18
werty: zbiór liczb rzeczywistych bez 2
25 wrz 12:19
Jerzy:
Zgadza się i dlaczego wykluczyłeś x = 2 ?
25 wrz 12:20
werty: bo x≠2
25 wrz 12:21
Jerzy:
Ale dlaczego x = 2 nie należy do dziedziny, uzasadnij.
25 wrz 12:23
werty: czyli w 1. będzie x≠1
3. x≠5
4.x≠2
25 wrz 12:25
werty: bo tak wyszło z dziedziny bo mianownik jest ≠ od 0 więc potem obliczyłem że x≠2 i przez to 2
nie ma w dziedzinie
25 wrz 12:26
Jerzy:
Człowieku ! Jedynym wrunkiem dla wszystkich tych przkładóow jest to,że mianownik musi być
różny od zera, a skoro wszystkie te mianowniki są zawsze dodatnie, to jak mogą być równe zero ?
Np przyklad 1. Kiedy Twoim zdaniem x2 + 1 = 0 ?
25 wrz 12:31
werty: przecież daje znak różności
chodziło mi poprostu o wyniki
25 wrz 12:35
Jerzy:
Podaj mi zatem takie x,że: x2 + 1 = 0 ?
25 wrz 12:36
Bleee:
Zrozum − mianownik NIGDY nie będzie =0 związku z tym jaka będzie dziedzina
25 wrz 12:37
Jerzy:
Jeśli jakieś wyrażenie jest zawsze dodatnie dla dowolnego x, to jak może przyjąć wartość 0 ?
25 wrz 12:39
werty: no dziedzina będzie zawsze ≠ od 0
25 wrz 12:40
Jerzy:
Co ty bredzisz , a dlaczego x nie może rownać się 0 ?
25 wrz 12:41
Jerzy:
Może tak:
| | 1 | | 1 | |
Jaka jest dziedzina funkcji: f(x) = |
| , a jaka funkcji: f(x) = |
| ? |
| | x2 − 1 | | x2 + 1 | |
25 wrz 12:42
Bleee:
1) Co to jest dziedzina?
2) Dlaczego wyznacza się dziedzinę funkcji?
3) Dlaczego przy wyznaczanie dziedziny sprawdza się kiedy mianownik jest =0?
4) Jaki jest związek pomiędzy wartościami przyjmowany i przez mianownik, a dziedzina funkcji?
25 wrz 12:44
werty: w obu dziedzina będzie x≠1
25 wrz 12:47
Jerzy:
A dlaczego tak uważasz ?
25 wrz 12:50
werty: bo mianownik jest większy lub równy 0
25 wrz 12:51
Jerzy:
A kto powiedział,żę mianownik nie może być ujemny ?
25 wrz 12:51
Jerzy:
Człowieku zrozum , jeżeli we wzorze funkcji mianownik zależy od x , to musisz wykluczyć z
dziedziny
te wartości x, dla któorych mianownik się zeruje.
Kiedy x2 − 1 = 0 ?
Kiedy x2 + 1 = 0 ?
25 wrz 12:53
werty: mianownik jest zawsze dodatni
25 wrz 12:53
Jerzy:
Podaj te warości x , które są rozwiazaniami równan z 12:53
25 wrz 12:56
werty: jak L strona będzie równa P
25 wrz 12:57
werty: w pierwszym 1
25 wrz 12:57
Jerzy:
Kuźwa ! To podaj te wartości x.
25 wrz 12:58
Jerzy:
A ile to jest (−1)2− 1 ?
25 wrz 12:59
werty: to jest 1
25 wrz 12:59
Jerzy:
Do której ty chodzisz klasy ?
25 wrz 13:00
werty: Sory NIE zauważyłem to będzie 0
25 wrz 13:01
Jerzy:
Pokaź jak doszedleś do tego ,ze to jest 1
25 wrz 13:01
werty: bo −1 do kwadratu to 1
i od 1−1=0
25 wrz 13:02
Jerzy:
| | 1 | |
A no widzisz, czyli dla funkcji: f(x) = |
| dziedziną będą wszystkie liczby |
| | x2 − 1 | |
rzeczywiste z wyłaczeniem x = 1 oraz x = −1
Teraz drugi przykład: x
2 + 1 = 0 , co jest rozwiązaniem
25 wrz 13:03
werty: 0
25 wrz 13:05
Jerzy:
To ciekawe: 02 + 1 = 0 ?
25 wrz 13:06
werty: dobra nie wiem bo co na − nic bo i tak będzie +
25 wrz 13:08
6latek: | | P(x)) | |
Jesli masz wyrazenie wymierne postaci |
| dla Q(x)≠0 |
| | Q(x) | |
to dziedzina takiego wyrazania sa wszystkie liczby rzeczywiste ℛ oprocz tych dla ktorych
mianownik =0
| | 5x | |
przyklad f(x)= |
| tutaj mianownik zeruje sie dla x=1 i x=−1 wiec te argumenty |
| | x2−1 | |
wyrzucasz z dziedziny
D
f=ℛ\(−1,1}
nastepny przyklad
f(x)= x
4−5x+2}{x
2+5}
tutaj dziedzina beda wszystkie liczby R bo jakakolwiek nie podstawimy liczbe mianownik nigdy
nie bedzie rowny 0
D
f=ℛ
Przeciez tego uczyli w szkole
Inny przyklad
f(x)=
√x7−3x4+678x2+5
tutaj zeby okreslic dziedzine to wyrazenie pod pierwiastkiem musi byc ≥0
25 wrz 13:11
Jerzy:
| | 1 | |
f(x) = |
| , mianownik nigdy nie będzie roówny 0 , bo x2 + 1 > 0 dla dowolnego x ∊ R |
| | x2 + 1 | |
Zatem dziedzina tej funkcji jest: D = R
Co do rownania:
x
2 + 1 = 0 ⇔ x
2 = − 1 i nie ma takiej liczby, aby jej kwadrat był liczbą ujemną , czyli to
rownanie nie ma rozwiazń w zbiorze liczb rzeczywistych
25 wrz 13:13
werty: ja to wiem
chodzi mi po prostu o wynik przykładu 2
25 wrz 13:13
6latek: masz wynik
Df=ℛ
25 wrz 13:16
Bleee:
Ale co 'ty wiesz'?
25 wrz 13:18
Jerzy:
Napisałem Ci ,ze w każdym przykładzie mianownik jest zawsze różny od 0
25 wrz 13:19
Jerzy:
Przykład 2
| | 8 | |
5x2 + 8 = 0 ⇔ x2 = − |
| , czy istniej takie x ? |
| | 5 | |
25 wrz 13:20
werty: nie
25 wrz 13:25
Jerzy:
| | (x+1)(x−1) | |
Czyli co jest dziedziną funkcji: f(x) = |
| ? |
| | 5x2+8 | |
25 wrz 13:27
werty: R
25 wrz 13:49
Jerzy:
I tak jest w każdym z czterech przykładów, bo mianowniki nigdy się nie zerują.
A jak byś określił dziedzine funkcji f(x) = √x − 3 ?
25 wrz 13:51
werty: x−3≥0
25 wrz 13:56
Jerzy:
To jest warunek i teraz jak zapiszesz dziedzinę tej funkcji ?
25 wrz 13:57
werty: x≥3
x należy do przedziały od 3 włącznie do ∞
25 wrz 14:01
werty: x≥3
25 wrz 14:02
Jerzy:
OK. Czyli: D = [3,∞)
A taka funkcja: f(x) = logx − 1(4 − 2x) ?
25 wrz 14:05
werty: R
25 wrz 14:16
Jerzy:
Nie, muszą być jednoczesnie spełnione 3 warunki:
1) x − 1 > 0
2) x − 1 ≠ 1
3) 4 − 2x > 0
25 wrz 14:20
werty: ok dzieki
25 wrz 14:23