równoległobok
Nikto0: Witam. Proszę o pomoc. Nie rozumiem przekształcenia z linku p{36−18225=6√1−925
25 wrz 10:33
Nikto0: √36−18225=6√1−925
25 wrz 10:37
25 wrz 10:37
Nikto0: sposób 1
25 wrz 10:38
6latek: To mozesz zrobic prosciej
Wyrazenie pod pierwiastkiem
| | 182 | | 36*25−182 | | 900−324 | | 576 | |
36− |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 25 | | 25 | | 25 | | 25 | |
wyrazenie pod pierwiastkiem sprowadzilem do wspolnego mianownika 25
25 wrz 10:45
PW: Zwykłe rachunki:
| | 182 | | 36•9 | | 9 | |
36 − |
| = 36 − |
| = 36(1 − |
| ), |
| | 25 | | 25 | | 25 | |
a pierwiastek z tego to
6
√1−925)
25 wrz 10:46
ite:
36=6
2*1
| 182 | | (6*3)2 | | 62*32 | |
| = |
| = |
| |
| 25 | | 25 | | 25 | |
i teraz pod pierwiastkiem wyłączasz przed nawias 6
2
czy to jest już jasne?
25 wrz 10:46
WhiskeyTaster: Tu nie ma żadnej magii. √36 − 18225 = √36 − 18*1825 = √36 − 6*3*6*325 =
√36 − 36*925 = √36(1 − 925) = 6√1 − 925.
Mam nadzieję, że czytelne.
25 wrz 10:47
Nikto0: Dziękuję.
25 wrz 10:58
jc: | | 182 | | 62 52−182 | | (30−18)(30+18) | | 12*48 | | 242 | |
36 − |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 25 | | 52 | | 52 | | 52 | | 52 | |
25 wrz 11:03