Uzasadnienie
6latek: Uzasadnij ze dwie kolejne liczby calkowite nieparzyste sa pierwsze wzgledem siebie
Prosilbym o dokladne wytlumaczenie
Jedyne co wiem to ich NWD musi byc rowny 1
25 wrz 10:22
Blee:
Załóżmy, że NWD(2n−1 , 2n+1) = k > 1
w takim razie:
2n−1 = k*j
2n+1 = k*h gdzie h>j
odejmujemy równania
2n+1 − (2n−1) = k(h−j)
2 = k(h−j) −> k=2 i h=j+1 lub k = 1 i h = j+2
1) k=2 ; h = j+1
więc:
| | 1 | |
2n−1 = 2*j <−−− n−j = |
| <−−− sprzeczne (n,j ∊ N) |
| | 2 | |
2n+1 = 2(j+1) <−−− analogiczna sprzeczność
tak więc musi zachodzić:
k=1 ; h = j+2
25 wrz 10:37
jc:
Załóżmy, że d | 2n+1 i d | 2n−1, d>0.
Wtedy d | (2n+1) − (2n−1) = 2.
Wniosek: d=1 lub d=2, a ponieważ 2 nie dzieli żadne z tych liczb, pozostaje 1.
25 wrz 10:55
6latek: Dziekuje .
25 wrz 13:01