Geometria analityczna
Marzenka: Boki ab i ać trójkąta abc zawierają się odpowiednio w prostych x+y−1=0 x−y+3=0 oblicz
współrzędne wierzchołków trójkąta wiedząc że wysokości opuszczonej wierzchołków B i C są równe
odpowiednio 3pier 2o 6 pierw 2
24 wrz 22:08
piotr:

1) współrzędne A(x
A, y
A) z
x
A + y
A − 1 = 0
x
A − y
A + 3 = 0
proste są prostopadłe
2) współrzędne A(x
B, y
B) z
(x
B−x
A)
2+(y
B−y
A)
2 = 3
x
B+y
B−1 = 0
3) współrzędne A(x
C, y
C) z
(x
C−x
A)
2+(y
C−y
A)
2 = 6
x
C−y
C+3 = 0
25 wrz 08:02