Znajdź punkt sumetryczny względem płasczyzny
olka: Byłabym wdzięczna jakby ktoś pokazał jak robić
A [1,1,2]
równanie płaszczyzny 2x−y−z=0
24 wrz 21:53
Mila:
Zapisz porządnie treść zadania.
24 wrz 23:09
olka: Znajdź punkt symetryczny do punktu A [1,1,2] względem płaszczyzny o równaniu 2x−y−z=0
25 wrz 00:55
janek191:
1) Równanie prostej prostopadłej do płaszczyzny przechodzącej przez A
2) Punkt przebicia płaszczyzny przez tą prostą P
3) Punkt P jest środkiem odcinka AA'
4) Odp. A' = ...
25 wrz 08:23
Mila:
1)
π: 2x−y−z=0
n
→=[2,−1,−1] wektor normalny danej płaszczyzny
2) l⊥π
Równanie prostej prost. do pł.π i przechodzącej przez punkt A=(1,1,2)
l:
x=1+2t
y=1−t
z=2−t, t∊R
3) S− punkt przebicia pł. przez prostą l
2*(1+2t)−(1−t)−(2−t)=0
S:
4) A'=(x',y',z')
| 4 | | 1+x' | | 5 | | 1+y' | | 11 | |
| = |
| , |
| = |
| , |
| =U{2+z'} |
| 3 | | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | |
=====
Posprawdzaj rachunki.
25 wrz 16:06
jc: A=(1,1,2)
2x−y−z=0
Wektor prostopadły do płaszczyzny: v= (2,−1,−1)
| | Av | | 1 | | 5 | | 2 | | 5 | |
A' = A − 2 |
| v = (1,1,2) + |
| (2,−1,−1)=( |
| , |
| , |
| ) |
| | v2 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Wzór działa, bo płaszczyzna przechodzi przez 0, a więc jest podprzestrzenią linową.
25 wrz 16:40