Dowod
BAI PING TING: Ostatnie na dzisiaj
Udowodnij ze jezeli n jest nie mniejsza od 5 liczba pierwsza to liczba n2−1 jest podzielna
przez 24
Wiem ze a) co to jest liczba pierwsza b) n2−1= (n−1)(n+1) i n−1 i n+1 beda to liczby
parzyste
24 wrz 21:29
ICSP: Dwie kolejne liczby parzyste, więc ich iloczyn jest podzielny przez 8.
Co więcej wyrażenie
(n − 1)n(n+1)
jest iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych a co za tym idzie jest podzielne przez 3.
Z powyższego wynika, że albo 3 | (n−1) alb 3 | (n + 1)
Ponieważ 23 i 3 są względnie pierwsze to z podzielności przez każdą z nich wynika podzielność
przez ich iloczyn.
24 wrz 21:34
ABC:
małolatek dwie kolejne liczby parzyste, czyli jedna z nich podzielna przez 4
a do podzielności przez 3 wykorzystaj czego się dowiedziałeś w tym zadaniu z p
2, q
2 
i poczytaj jakiś kryminał , fantasy czy coś, zostaw już matmę
24 wrz 21:35
BAI PING TING: Dziekuje

tak zrobie jutro Cie pomecze
24 wrz 21:37
Saizou :
zał:
n − liczba pierwsza
n ≥ 5
Teza:
n2−1=24t
Dowód:
n2−1=(n−1)(n+1)
Każda liczba pierwsza (większa bądź równa 5) jest w postaci 6k+1 lub 6k+5 dla k=0, 1, 2, ...,
zatem
n=6k+1
(n−1)(n+1)=(6k+1−1)(6k+1+1)=6k*2(3k+1)=12k(3k+1)
jeśli k jest parzyste tzn.k=2l, to 12k(3k+1)=24l(6k+1)
jeśli k jest nieparzyste, tzn. k=2l+1 to 12k(3k+1)=12(2l+1)(6l+4)=24(2l+1)(3l+2)
n=6k+2 .... DOKOŃCZ
24 wrz 21:38
BAI PING TING: Dobrze .
Jutro mi sprawdzisz jak bedziesz na forum
24 wrz 21:50