trudne dla mnie
BAI PING TING: Udowodnij ze jezeli p i q sa liczbami calkowitymi i liczba p2+q2 jest podzielna przez 3 to
liczby p i q sa podzielne przez 3
Wskazowka
wykaz najpierw ze jezeli liczba calkowita c nie jest podzielna przez 3 to c2 przy dzieleniu
przez 3 daje reszte 1
24 wrz 20:58
BAI PING TING: jesli liczba jest niepodzielna przez 3 to jest postaci
c=3k+1 lub c=3k+2
c2= (3k+1)2= 9k2+6k+1= 3(3k2+2k)+1
c2= (3k+2)2= 9k2+12k+4= 3(3k2+4k+1)+1
to wykazalem ale co mam teraz zrobic?
24 wrz 21:03
ABC:
aleś się uczepił tej podzielności ... spróbuj przez sprzeczność
24 wrz 21:13
BAI PING TING: To tez dla mnie za trudne
Prosze pokaz jak
24 wrz 21:14
BAI PING TING: nasunal mi sie teraz taki wniosek
jesli liczby p i q nie sa podzielne przez 3 to liczba p2+q2 nie jest podzielna przez 3
Na to aby liczba p2+q2 byla podzielna przez 3 potrzeba aby liczby p i q pyly podziekne przez
3
koniec zadania
24 wrz 21:22
ABC:
krok w dobrym kierunku ale trzeba uzasadnić szczegółowo rozpatrując rożne przypadki
zaprzeczenie zdania "p i q podzielne przez 3" to " p nie jest podzielne przez 3 lub q nie jest
podzielne przez 3"
24 wrz 21:28
Saizou :
można też tak
każdą liczbę całkowitą można zapisać jako
3n lub 3n+1 lub 3n+2
i rozważyć takie układy
1)
p=3n+2
q=3k+2
p2+q2=...=3t+1
2)
p=3n+1
q=3k+1
p2+q2=...=3t+2
3)
p=3n
q=3k
p2+q2=...=3t
4)
p=3n+1
q=3k
p2+q2=...=3t+1
5)
p=3n+2
q=3k
p2+q2=...=3t+2
6)
p=3n+1
q=3k+2
p2+q2=...=3t+1
(innych układów nie będzie ze względu na symetrię)
zatem jeśli 3|p2+q2 to 3|p oraz 3|q
24 wrz 21:32
BAI PING TING: Dzieki
Saizou 
Pracujesz ?
24 wrz 21:34
Saizou : Obecnie nie
24 wrz 21:39
BAI PING TING: Ojj To przykro .
24 wrz 21:47
Saizou :
Studia muszę skończyć, a niestety przez ostatnie dwa lata miałem sporo na głowie i jakoś nie
było czasu aby zrobić praktyki
24 wrz 21:52
BAI PING TING: Bedzie dobrze .Trzeba miec nadzieję

ja tez przez ostatni rok nie pracowalem ale w listopadzie wracam do pracy (mam obiecane )
Jeszcze musze pracowac 4 lata .
24 wrz 21:57