Dowod niewinnosci !
BAI PING TING: Udowodnij ze jesli x,y,z sa liczbami calkowitymi i liczba x+y+z jest podzielna przez 6 to
liczba
x3+y3+z3 jest podzielna przez 6
Wskazowka do zadania
Wykaz ze liczba x3+y3+z3−(x+y+z) jest podzielna przez6
Prosze o rozwiazanie z wytlumaczeniem
24 wrz 19:50
PW: To proste:
x3−x = x(x2−1) = (x−1)x(x+1) − a o tym wiesz co powiedzieć.
24 wrz 20:01
ICSP: Jeżeli 6 | (a + b + c ) to a + b + c jest liczbą parzystą, więc przynajmniej jedna
z liczb a , b , c jest liczbą parzystą.
Dalej rozważmy wielomian :
w(x) = (x−a)(x−b)(x−c) = x3 − (a + b + c)x2 + (ab + ac + bc)x − abc
Jego miejscami zerowymi są x1 = a , x2 = b , x3 = c. Dlatego
w(a) = 0
w(b) = 0
w(c) = 0
co daje
a3 − (a + b + c)a2 + (ab + ac + bc)a − abc = 0
b3 − (a + b + c)b2 + (ab + ac + bc)b − abc = 0
c3 − (a + b + c)c2 + (ab + ac + bc)c − abc = 0
Dodając równania stronami łatwo dostać :
a3 + b3 + c3 = (a + b + c)[a2 + b2 + c2 − 3(ab + ac + bc)] + 3abc
Jak widać suma sześcianów jest podzielna przez 6 jako suma dwóch liczb podzielnych przez 6
(przy założeniu 6 | a + b + c)
24 wrz 20:04
ICSP: Jak widać przekombinowałem.
24 wrz 20:04
BAI PING TING: dziekuje Panowie
PW
Czy wtedy nalezy tez pokazac y3−y i z3−z? ze sa podzielne przez 6 ?
24 wrz 20:10
PW: Oczywiście, i dodać stronami te trzy liczby podzielne przez 6.
24 wrz 20:14
BAI PING TING: Dziekuje
24 wrz 20:45
Pan Kalafior:
Oczywiście, że nie. To tylko kwestia oznaczeń, i raczej nikt by tego nie
oczekiwał. Wystarczy krótki komentarz typu 'y3−y, z3−z są podzielne przez 6
w sposób analogiczny'.
Niektórzy nawet nie dodaliby komentarza.
30 wrz 04:08