Dowod
BAI PING TING: Udowodnij ze dla dowolnej liczby calkowitej nieparzystej n, liczba postaci
n3+3n2−n−3 jest podzielna przez 48
n3+3n2−n−3= n2(n+3)−1(n+3)= (n+3) (n2−1)= *n+3)(n−1)(n+1)
Liczba calkowita nieparzysta jest postaci n=2k−1
(n+3)(n−1)(n+1)= (2k−1+3)(2k−1−1)(2k−1+1)= (2k+2)(2k−2)(2k)= 8k3−8k= 8(k3−k)= 8[k(k2−1)]=
8k(k−1)(k+1)
mam iloczyn trzech kolejnych liczb calkowitych wiec jest on podzielny przez 6
Iloczyn ten jest pomnozony przez 8 wiec liczba ta jest podzielna przez 48
czy to ostatnie zdanie jest napisane prawidlowo?
24 wrz 19:27
xyz: bardzo ładnie
24 wrz 19:29
BAI PING TING: dziekuje
24 wrz 19:35