Oblicz sumę 100 składników ciągu
maturzysta: Głowimy się z klasą nad takim ciekawym zadankiem z ciągów. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu
Oblicz sumę 100 składników: 2+6+14+30+...+
24 wrz 18:46
ICSP:
2 = 21
6 = 21 + 22
14 = 21 + 22 + 23
30 = 21 + 22 + 23 + 24
itd
24 wrz 18:51
PW: Nic innego nie przychodzi do głowy:
− Drugi składnik powstał z pierwszego przez dodanie 4
− Trzeci składnik powstał z drugiego przez dodanie 2•4
− Czwarty składnik powstał z trzeciego przez dodanie 4•4
itd.
24 wrz 18:53
PW: Nie zdążyłem
24 wrz 18:55
Jack:
100 składników jak mówisz... no to:
2 + 6 + 14 + 30 + ... =
(4−2) + (8−2) + (16−2) + (32−2) + ... =
= (22−2) + (23−2) + (24−2) + (25−2) + ... =
= 100*(−2) + 22 + 23 + 24 + 25 + ...
= 100*(−2) + suma ciagu geometrycznego
24 wrz 18:55
Mila:
a
n=2
n+1−2
Kolejno:
n=1 2
2−2
n=2 2
3−2
n=3 2
4−2
n=4 2
5−2
n=100 2
101−2
Teraz cała klasa liczy sumę
24 wrz 18:55
Jack: Mila
24 wrz 18:56
Mila:
Jakoś nie liczą?
24 wrz 20:14
ABC:
Mila pewnie im szkołę zamknęli o 20,a nie doliczyli do końca, to poszli do domu
24 wrz 20:30
Mila:

Poszli na piwko.
24 wrz 20:44
BAI PING TING: Dobry wieczor
Milu 
Wyszli na taras i wróą zaraz .
24 wrz 20:46