Dzielniki liczby 5!^10
dawcio232: Wśród dzielników liczby (5!)10 nie ma liczby:
a) 1024 b) 972 c) 1050 d) 1080
Nie wiem jak się za to zabrać jaką metodą.
24 wrz 11:35
ICSP: (5!)10 = (23 * 3 * 5)10 = 230 * 310 * 510
Wystarczy rozłożyć każdą z odpowiedzi do iloczynu liczb pierwszych o potęgach naturalnych.
Wtedy będzie widać która z nich dzieli (5!)10 a która nie.
24 wrz 11:42
WhiskeyTaster: 5! = 5*4*3*2*1 = 5*4*3*2
(5!)10 = 510*410*310*210 = 510*310*230
A jaka metoda najlepsza, gdy znamy odpowiedzi? Rozkład na czynniki pierwsze podanych liczb.
(a) = 210
(b) 972 = 2*2*3*3*3*3*3 = 22*35
(c) 1050 = 2*5*5*3*7 = 2*3*52*7
(d) 1080 = 2*2*2*5*3*3*3 = 23*33*5
Odpowiedź (c), bo w rozkładzie na czynniki pierwsze występuje 7.
24 wrz 11:48